fbpx
Slider

Orvos válaszol

Derékfájás szülés után

A derékfájás kisebb-nagyobb mértékben szinte minden nőt érint szülés után. Ráadásul gyakran ez az egyik legmakacsabb és legtovább fennálló probléma a szülést követő első évben. A kiváltó okok között fontos szerep jut az izomsérüléseknek, de a derékfájás korántsem csak ezekkel van összefüggésben.

A szülés után érzett derék- és hátfájdalom több okra is visszavezethető, a legtöbb esetben ezek valamely (pontosan meghatározhatatlan) kombinációja áll fenn: 

 • Súlypont elmozdulása a terhesség alatt és után.
 • Az izmok ellazításáért felelős relaxin hormon megnövekedett mennyisége. 
 • Hosszú és nehéz kitolási szakasz.
 • Túlsúly és a baba súlya.
 • Gyenge hasizmok / szétnyílt hasizom.
 • Medencefenéki izmok megnyúlása / sérülése a terhesség és a szülés során. 
 • Rossz testtartás: pl. rossz szoptatási ülőhelyzet; gyakori lehajlás; a csecsemő helytelen tartása és ringatása; helytelenül viselt gyermekhordozók.
 • Fáradtság.

A derékfájás nagyon megnehezítheti a mindennapokat. A fájdalom mellett ott van az egészségtudat sérülése és a tehetetlenség érzése is, ami tovább nehezíti ezt az amúgy sem könnyű időszakot.

A megoldás legfontosabb eleme, hogy ne akarj túl gyors javulást elérni. A derékfájásnak mindenképpen idő kell ahhoz, hogy rendeződjön. Ezzel együtt természetesen sokat tehetsz a gyógyulás érdekében:

 • Törzsizmok erősítése: Ez egyértelműen a derékfájás megszüntetésének kulcsa. Ez olyan gyakorlatokat jelent, amelyek nem lehetnek rossz hatással a medencefenéki izmaidra vagy az esetlegesen szétnyílt hasizmodra.
 • Ügyelj a megfelelő testtartásra: Amikor ülsz vagy állsz, tartsd a hátad egyenesen. Ne emelj nehéz tárgyakat, mert túl nagy nyomást jelenthet a hátizmoknak és az ízületeknek. Ha mégis emelsz, tartsd egyenesen a hátad, és hajlítsd a térdet.
 • Pihenés és én-idő biztosítása: Bármilyen aktív is ez az időszak, fontos hogy a tested kipihenje a szülést, a fáradtságot és a folyamatos fizikai aktivitást amiben van.
 • A normál testtömeg elérése: Próbálj meg visszatérni a normális testsúlyodhoz pár hónappal szülés után. Ebben segít a megfelelő étrend és testmozgás.
 • Házi praktikák: Bár a hatásuk általában korlátozott, ezek a módszerek gyakran komoly enyhülést is hozhatnak: (1) tegyél egy párnát a térdek közé alvás közben, ez igazítja a csípőt és megakadályozza, hogy a fájdalom zavarja az alvást; (2) szülés után fél évig ne viselj magas sarkú cipőt; (3) szülés után a meleg vízfürdők pihentetik az izmokat; (4) a fájdalmas területekre használhatsz hideg vagy meleg vizes párnákat; (5) egy jó masszázs is segíthet.

Ha a hátfájás hat hónap múlva is fennáll, állandóvá válik, vagy fokozatosan súlyosbodik, mindenképpen fordulj orvoshoz, gyógytornászhoz.

A regeneráció gyorsítására mindenképp alkalmas a mozgás és a torna, melyeket a derékfájás esetére is javaslunk. A BABÁNTÚL® szülés utáni étrendkiegészítő olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják az izmok visszaerősödését. 

Laza hüvely érzés szülés után

Tudtad, hogy a nők körülbelül fele aggodalmát fejezi ki a hüvelyi lazaság miatt? Ez az egyik leggyakoribb fizikai probléma, amit szülés után megvitatnak a nőgyógyásszal. 

Te is természetes, hüvelyi úton szültél? Te is úgy érzed, hogy a hüvelyed nem olyan mint terhesség előtt? Ha érdekel, mi ennek az oka és mit lehet tenni a javulásért, olvass tovább! 

Közvetlenül a baba születése után mindenki tapasztalja, hogy a hüvelye lazább, puhább, nyitottabb. Lehet hogy duzzadtnak érzed, vagy olyannak, mintha zúzódás lenne ott. A duzzadt és nyitott érzés néhány nappal a baba születése után várhatóan csökken, de a lazaság érzése gyakran megmarad. Sajnos ez a változás gyakran együtt járhat a szexuális élet minőségének romlásával, ezért mindenképpen érdemes foglalkozni vele. 

Egyértelműen az okozza, hogy a hüvelyen áthaladó magzat kitágítja a hüvelyi izmokat, illetve előfordulhat az izmok szakadása is. Képzeld csak el, mekkora igénybevétel ez! Előre lehetetlen megjósolni, hogy ez kit milyen mértékben érint. A sérülés mértékét az izomzat rugalmassága, a szülés menete, az anya életkora, a korábbi hüvelyi szülések száma és a magzat mérete határozza meg.

Fiatal anyukák esetén a szövetek rugalmasabbak, a hüvely hamarabb visszanyeri a feszességét, és a szöveti regeneráció is alapvetően gyorsabb. Természetes, komplikációmentes szüléseknél általában kisebb a hüvelyi szövetek sérülése, azonban erőltetett szüléseknél (pl. vákuumos szülés) a szövetek nem bírnak lépést tartani a tágulás sebességével és nagyobb eséllyel következik be a hüvelyi izmok sérülése, szakadása. 

Hüvelytágasságra utalhat, ha valaki azt érzi, hogy fürdés közben víz, vagy bizonyos tornagyakorlatok közben levegő jut a hüvelybe. Van egy normális mértékű hüvelytágasság, amikor ezek a dolgok kisebb mértékben fordulnak elő, de egyébként nem zavaró. Sok nő érzi, hogy a korábbi, szülés előtti állapotához képest lett tágasabb a vaginája. A hüvelyi lazaság tartós érzése néhány hónappal a szülés után válhat problémává, ha zavaró mértékű és csökkenti mindkét partner szexuális elégedettségét. Ez az érzés a nők esetében a szexuális önértékelés csökkenéséhez és ezzel együtt az intimitás csökkenéséhez vezethet.

Bizony, a hüvely szűküléséhez is leginkább idő kell, akár egy év is eltelhet, mire megközelítőleg eléri a szülést megelőző méretét. Az elején gyorsabb folyamat a végén meglehetősen lelassul.

Ne aggódj, ez egy normális dolog szülés után és lehet rajta javítani!

A regeneráció gyorsítására mindenképp alkalmas a gátizomtorna, amelynek gyakorlását az inkontinenciával kapcsolatosan is javasoljuk. A BABÁNTÚL® szülés utáni étrendkiegészítő pedig olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják a kismedencei izmok visszaerősödését és ezzel a laza hüvely állapotának gyorsabb regenerálódását. Ha a kettőt együtt alkalmazod (torna + tápanyag ellátás), gyorsabb és nagyobb sikereket érhetsz el! 

Szétnyílt hasfal szülés után

A szétnyílt hasizomról egyre többet hallunk mostanában, mintha divatos témává kezdene válni. Bár sok esetben az izom magától regenerálódik, ha mégsem ez a helyzet akkor semmiképpen sem szabad félvállról venned a problémát. Az alábbi pontokban bemutatjuk, hogy miért.

Mi okozza? 

A hasfalat középen egy vastag, függőlegesen végigfutó tömöttrostos kötőszövet, a line alba zárja. Ez a szövet nagyon erős, de várandósság alatt a termelődő relaxin hormon hatására megnyúlik, elvékonyodik, hogy befogadja a növekvő magzatot. Ilyenkor az izom- és kötőszövetek lazulnak. 

Szülés után a linea alba nem képes minden esetben visszanyerni eredeti szélességét és vastagságát, melynek következtében az egyenes hasizmok oldalra csúszva maradnak és egy rés keletkezik a hasfal közepén.

A fizikai megterhelés, illetve a baba körüli munkák ezen még többet ronthatnak, az egyenes hasizom rostjai között akár három-négy ujjnyi is lehet végül a rés.

Betegségteher

A felmérések szerint gyakorlatilag minden terhes nőnél legalább 2,2 cm-es a rés nagysága a szülés előtt. Egy több száz nőt követő klinikai vizsgálat eredményei szerint a szétnyílt hasizom problémája hat héttel a szülés után az anyák 60%-át, hat hónappal a szülés után az anyák 45%-át és még a szülés után egy évvel is 32%-át érintette.

Miért probléma? 

A törzsizmok integritása nagyon fontos az egészségünk szempontjából. Ha nem kezdünk el vele foglalkozni, akkor az esztétikai problémákon túl egészségügyi problémákat is fog okozni. A szétnyílt hasizomnak nem csak annyi a következménye, hogy szét van nyílva a hasizom. Ha úgy marad, hátfájások és a kismedence izomzatának meggyengülése is lehet a következménye, illetve okozhat további gondokat, pl. köldök-, hasfali-, rekeszsérvet, derékfájást. Az erős törzsizomzat nagyon fontos, életminőség javító tényező, hogy ez rendben legyen.

Diagnózis

Lehetséges, hogy szemmel látható a rés a hasfalon. Előfordul, hogy bár szemmel nem látható, de hiába teszünk meg mindent (edzés, fogyás, odafigyelés), még 6 hónappal a szülés után is úgy nézünk ki, mintha terhesek lennénk és a  hasi terület valahogy nem akar feszesebb lenni és erőre kapni. 

A rectus diastasis otthoni ellenőrzésének módja:

 1. Feküdjünk hanyatt a padlóra és húzzuk fel a térdünketet úgy, hogy közben a talpunk a földön nyugszik.
 2. Egyik kezünket tegyük a tarkó alá és végezzünk hasprést, vagyis a lapockát emeljük el a talajtól.
 3. A másik kézzel eközben fejtsünk ki nyomást a hasra köldökmagasságban.
 4. Ha az ujjak besüllyednek a hasfalba, a két izom között rés van. Az ujjainkkal érezhetjük, hogy mennyire vannak szétválva a hasizmok.

A legtöbb esetben a rés a szülés után 6-8 héttel csökken és újra abban a feszesebb állapotban lesz, mint előtte. Valójában akkor válik problémává, ha a rés 6-8 hét után, vagy később a posztpartum alatt is kb. 2 cm-s marad.

Fontos megérteni, hogy még akkor is, ha a hasfali rés meggyógyult, nem biztos, hogy egyből lapos lesz a hasad, mert:

 • a kinyúlt izmoknak időbe telik, hogy visszatérjenek optimális méretükre
 • az izomtónus valószínűleg alacsonyabb, mint a terhesség előtt és
 • a terhesség és a szülés utáni életnek teljesen normális része a hason maradó extra zsírszövet és a hasad más megjelenése.

Add meg a testednek, és különösen a szülés utáni hasadnak, azt a tiszteletet és szeretetet, amelyet megérdemel, és azt az időt, amelyre szüksége van ahhoz, hogy meggyógyuljon a babád hordozása után. 

Kezelés

A szülést követő hetekben nem érdemes pánikba esni a szétnyílt hasizom miatt, meg kell adni a természetes gyógyulási folyamatnak az időt. Arra esetleg érdemes figyelni, hogy ne terheljük túl az egyenes hasizmunkat, hiszen sok mindennapos tevékenységnél szükség van rá és észrevétlenül használjuk. Például ne hasizomból üljünk fel fekvésből, hanem az oldalunkra fordulva kézzel segítsük a felülést, felkelést az ágyból; ha valamit felemelünk, akkor szabályosan emeljük, egyenes derékkal, hajlított térdekkel, “combból” emeljük, a törzsizmokat tartva, a karizom segítségével és nem haspréssel. Amennyiben a hasizom kímélő életmódot betartjuk a gyermekágyas időszakban, máris nem akadályozzuk a testünk regenerációs folyamatait.

Amennyiben szükség van rá, érdemes és kell is korrekciós gyakorlatokat végezni a hasizmok teljes összezárása érdekében. Figyeljünk arra, hogy nem minden mozgásforma lesz alkalmas a hasizom regenerálására. Fontos, hogy nem használnak, sőt, akár árthatnak is a hagyományos hasizom-erősítő gyakorlatok. Ne kezdjünk el magunktól tornázni és haspréseket, lábemeléseket végezni. A szétnyílt hasizom speciális, de könnyen és otthon is végezhető tornát igényel. A választott szakember célzott gyakorlatokat fog adni és fejleszteni fogja a mozgástechnikát is. Megtanítja az alapokat, a helyes mozdulatsorokat, amelyeket aztán rendszeresen gyakorolni kell. A tréning célja, hogy a hasizok tónusa és ereje úgy alakuljon, hogy az egyenes hasizom újra középre tudjon  húzódni. Jó hír, hogy viszonylag rövid idő alatt is látványos eredmény érhető el. A torna mellett hatékony segítség lehet a Tape ragasztószalag alkalmazása, amely segíti a szétvált rostok újbóli egyesülését, regenerációját.

A diastasis recti helyreállításával kapcsolatban rengeteg információ található, szerencsére ma már egyre többen foglalkoznak ezzel a témával profi szinten és kifejezetten hasizom-rehabilitáló tréning is elérhető. A mozgást azonban csak természetes szülés után 6 héttel, császármetszéses szülés után pedig 12 héttel szabad elkezdeni.

Ezeken az oldalakon tudsz elindulni, ha konkrét terápiás szolgáltatót keresel:

 1. https://www.loveyourbelly.hu/
 2. https://www.gyerunkanyukam.hu/product/view/4-hetes-szetnyilt-hasizom-regeneralas-tanfolyam
 3. https://potzak.org/ (ehhez az oldalhoz egy okostelefonos alkalmazás is kapcsolódik) 
 4. https://anyaszuletett.hu/az-egyik-legfontosabb-szabaly-ha-hasizom-erositest-vegzel-szetnyilt-hasizommal/

Rajtuk kívül természetesen sok olyan gyógytornász, fizioterápiás szakember van, aki a lakóhelyed közelében tud segíteni neked. 

A BABÁNTÚL® szülés utáni étrendkiegészítő olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják a kismedencei izmok erősödését. A készítménnyel folytatott klinikai vizsgálat azt mutatta, az egyoldali levator izom avulzió esélye 90 %-kal csökkent a BABÁNTÚL®-t szedő csoportban a kontroll csoporthoz képest 6 héttel a szülés után.

Szülés utáni vizelet inkontinencia

Bevezetés

Definíció szerint a vizelet inkontinencia akarattól függetlenül jelentkező, húgycsövön keresztül történő vizeletvesztés. Az enyhe (néhány csepp vizelet távozása tüsszentés vagy nevetés esetén) és a súlyos (a vizelési inger fellépését másodperceken belül követi az vizelet távozása) inkontinencia között széles skálán mozog a probléma súlyossága. Szülés után egyébként nem csak vizelet-, hanem széklet- és széltartási nehézségek is jelentkezhetnek.

Mi okozza?

A medencefenék izmai tartják a méhet, és segítenek a hólyag és a bél szabályozásában. A baba növekvő súlya a terhesség során gyengítheti ezeket az izmokat. Még komolyabb sérülés következhet be a szülés folyamán. A húgycső nem mindig zárul tökéletesen, mikor a medencefenék izmai gyengék vagy sérültek. Az is előfordul, hogy a húgycső zárását végző izom károsodik.

Az inkontinencia kialakulását ezen kívül több folyamat/tényező is elősegíti:

 • várandósság előtt is meglévő inkontinencia
 • 10 kg-nál nagyobb súlygyarapodás a terhesség során
 • a talajjal való ütközéssel járó sportok a várandósság előtt (röplabda, kosárlabda, futás, tenisz stb. nagy intenzitással, hosszú ideig)
 • a köhögéssel járó krónikus betegségek (asztma, allergia)
 • székrekedés
 • kötőszöveti gyengeségre utaló jelek (aranyér, visszér, narancsbőr, laza ízületek)

Betegségteher

Az inkontinencia nagyjából minden második nőnél jelentkezik szülés után. Három hónappal a szülés után a nőknek még mindig a harmada számolt be inkontinenciáról. Ez az arány azután továbbra is folyamatosan csökken. Ha nincs szakadás vagy közvetlen sérülés a medencefenéken, három hónap múlva már nem kellene hogy probléma legyen a vizelettartással.

Az inkontinencia továbbra is tabutémának számít, a nők több mint fele senkivel sem beszél a problémáról és ebbe még a kezelőorvos is beletartozik.

Miért probléma?

A szülés utáni inkontinencia szinte normális – de csak bizonyos ideig! Amennyiben három hónapnál tovább fennmarad, az azt jelzi, hogy az érintett izmok gyógyulása nem volt megfelelő. Ez pedig leginkább nem azért baj, mert a probléma még további hónapokig fennállhat, hanem ebben az esetben a menopauza után az ötvenes életévekben sokkal nagyobb arányban jelentkezik újra az inkontinencia. Elsősorban ezt kell megelőzni a kismedencei izmok minél gyorsabb és minél teljesebb regenerációjával.

Diagnózis

A vizelet-inkontinencia tünetei sokfélék lehetnek, leggyakrabban ezek jellemzik:

 • köhögés, tüsszentés, nevetés, ugrálás, helyzetváltoztatás, szexuális együttlét során bekövetkező vizeletvesztés
 • gyakori vizelési inger, gyakori kis mennyiségű vizeletürítés (napi 5-6 alkalom normális)
 • hólyagürítési nehézség
 • vizelet indításának és leállításának a nehézsége
 • éjszaka többször fel kell kelni vizeletet üríteni (egy alkalom normális)

A széklet- és széltartási nehézség jelei:

 • székletkiürítési nehézség, székrekedés, a gát környékének kiboltosulása a székletürítés során
 • széklettartási zavar
 • fehérneműn székletszennyezés látható alapos mosakodás ellenére
 • széltartási probléma

Kezelés

Az inkontinencia kezelési módja az inkontinencia típusától, annak súlyosságától és az inkontinenciát kiváltó alapvető problémától függ. A szülés utáni inkontinencia kezelése – ha szükséges – általában kimerül a konzervatív kezelési módokban. Ezek nem járnak semmilyen beavatkozással vagy gyógyszerszedéssel. A konzervatív kezelési módok közé tartoznak az életmódbeli változások, a kismedencei izom edzése (gátizomtorna gyakorlatok) és a húgyhólyag-tréning. A BABÁNTÚL® szülés utáni étrendkiegészítő olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják a kismedencei izmok erősödését és ezzel az inkontinencia kiváltó okának megszüntetését. A készítménnyel folytatott klinikai vizsgálat azt mutatta, hogy a BABÁNTÚL® -t szedő kismamáknál 52%-kal nőtt a hüvelyi szorítóerő, a placebó készítményt szedő kismamákhoz képest.

Abban a ritka esetben, mikor a konzervatív kezelési módok nem vezetnek eredményre, az alábbi módszerek használatosak az inkontinencia kezelésére:

 • Elektromos stimuláció – Ezen kezelések használata minimálisan invazív, jól tolerálható és alacsony kockázatú eljárás, amelynek nincsenek mellékhatásai és kevés ellenjavallattal rendelkezik.
 • Gyógyszeres kezelés – Az inkontinencia kezelésére számos gyógyszer alkalmazható. A gyógyszeres kezelésre leginkább reagáló inkontinencia típusok a stressz- és a késztetéses inkontinencia.
 • Sebészeti beavatkozás – Ez a leginkább invazívabb és ezért más terápiákkal összehasonlítva nagyobb a komplikációk veszélye. Ezzel együtt a megfelelő műtét hosszú távú megoldást is kínálhat súlyos vagy tartós esetekben.

A szülés és a koronavírus: 10 válasz a szakértőtől

Dr. Kozma Bence, PhD, szülész-nőgyógyász.
A Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Intézetének kinevezett osztályvezető adjunktusa és az uroginekológiai szakrendelés vezető orvosa. 2019-ben szerzett PhD fokozatot.

Mindenekelőtt tisztáznunk kell, hogy egyenlőre nagyon kevés információ áll rendelkezésre a COVID-19 vírusnak a terhes nőre és magzatára való hatásáról. Egyenlőre világszinten is kevesebb mint 100 esetből tudtak következtetést levonni és ezek többsége Kínához köthető. A jelen tájékoztatóban közzétett információk azt a tudást tükrözik, amellyel 2020. március 31-én rendelkezünk a vírussal kapcsolatban.

A jelenlegi vírushelyzet hatással lehet a terhesgondozásra, a szülésre és a szülést követő kórházi tartózkodásra. Ebben a helyzetben az egészségügyi ellátásnak alapvetően két feladatot kell megoldania:

 1. Meg kell akadályozni, hogy az egészséges nők a folyamat során megfertőződjenek
 2. Biztosítani kell a biztonságos gondozást a feltételezett vagy tényleges vírusfertőzött terhes nők számára.

A kérdések és válaszok ehhez kapcsolódóan két csoportba sorolhatóak: az első három kérdés a feltételezett egészséges terhes nők, míg a maradék hét kérdés a feltételezett vagy tényleges vírusfertőzött terhes nők számára releváns.

Amennyiben Ön feltételezhetően nem vírusfertőzött

1. Mit kell tennem ebben a helyzetben?

Folyamatosan tájékozódjon az aktuális helyzetről és intézkedésekről. Tartsa be az elrendelt korlátozásokat saját maga és mások védelme érdekében. Szorítsa minimálisra a nyilvános helyeken történő tartózkodást  Tartsa be a normál higiéniai rendszabályokat, ami influenza-szezonban egyébként is javasolt. Ide tartozik például a gyakori és alapos szappanos kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítés. Tömegközlekedési eszközön történő utazáskor kerülje arca, szája, orra és szemei érintését.

2. Ugyanúgy járnom kell e a terhességi vizsgálatokra, mint eddig?

Igen. Nagyon fontos, hogy amennyiben egészséges, részesüljön a megfelelő terhesgondzásban, hiszen csak ezek során lehet kiszűrni a potenciális problémákat. Ha valamilyen okból nem tud részt megjelenni az egyeztetett időpontokban, akkor ezt jelezze a terhesgondozást végző egészségügyi személyzet felé. A helyzetet bonyolíthatja az egészségügyi intézmények jelenlegi leterheltsége, ez esetenként több rugalmasságot igényelhet az Ön részéről, de semmi sem veszélyeztetheti az Ön ellátásának biztonságát.

3. A szülés és a kórházi tartózkodás menetét hogyan befolyásolja a vírushelyzet?

A járványhelyzet az egészségügyi ellátás legtöbb területét érinti. Ezzel együtt a kórházak és a szakrendelők mindent megtesznek annak érdekében a szükséges szolgáltatásokat biztonságos módon nyújtsák a terhes nőknek. Jelenleg Magyarországon a szülések és az utógondozás a megszokott helyeken és feltételekkel folynak.

Amennyiben Ön feltételezett vagy tényleges vírusfertőzött

4. Mit kell tennem ha feltételezett vagy tényleges vírusfertőzött vagyok?

Vegye fel a kapcsolatot a terhesgondozást végző egészségügyi személyzettel és tájékoztassa őket a helyzetről. Ha nincsenek tünetei vagy csak enyhe tünetei vannak, akkor várhatóan az otthoni karantént javasolják. Amennyiben súlyosabb tünetei vannak, akkor kórházi kezelésre is szorulhat.

5. Továbbra is részt vehetek a terhesgondozási vizsgálatokon ha otthoni karanténban vagyok?

Vegye fel a kapcsolatot a terhesgondozást végző egészségügyi személyzettel, hogy tájékoztassa őket a helyzetről és tanácsot kérjen a rutinvizsgálatokkal kapcsolatban.

Valószínű, hogy ebben az esetben a rutinvizsgálatok halasztásra kerülnek a karantén idejének végéig. Ha orvosa azt tanácsolja, hogy a vizsgálat nem várhat, akkor egyedileg megbeszélik Önnel a részleteket. Ebben az esetben előfordulhat, hogy más időpontban vagy más intézményben vegyen részt a vizsgálaton.

6. Megfertőzhetem a koronavírussal a csecsemőt szülés előtt?

Mivel ez egy új vírus, korlátozott mennyiségű hiteles információ áll rendelkezésre a koronavírus-fertőzött és szülésen átesett nőkkel kapcsolatban. Néhány csecsemőt már diagnosztizáltak koronavírussal, de nem egyértelmű, hogy ezekben az esetekben a fertőzés a születés előtt vagy azt követően történt-e.

7. Szüléskor veszélyes-e rám nézve ha vírusfertőzött vagyok?

Igen, a szülés és a betegség együttes hatása még nagyobb megterhelést jelent a szervezetnek. Ez főleg súlyos tünetek esetében igaz. A konkrét teendőkről a szülést vezető orvos hoz döntéseket.

8. Befolyásolja a szülés módját ha feltételezett vagy tényleges vírusfertőzött vagyok?

Jelenleg nincs olyan bizonyíték, amely arra utalna, hogy a hüvelyi szülés vagy a császármetszés a biztonságosabb fertőzött anya esetében. Amennyiben súlyos tünetei és főleg légzési nehézségei is vannak, a gyorsabb lefolyású császármetszéses szülés biztonságosabb lehet.

9. Együtt maradhatok -e a kisbabámmal ha feltételezett vagy tényleges vírusfertőzött vagyok?

Igen, ez az Ön döntése (amennyiben a csecsemő jól van, és nem igényel külön ápolást).  Néhány országban a ténylegesen vírusfertőzött anyáknak azt tanácsolják, hogy 14 napig ne érintkezzen a csecsemővel. Ennek azonban negatív hatása lehet a baba táplálkozására és a kötődés kialakulására. A legjobb megoldás, ha közvetlen családtagjai bevonásával és orvosai tanácsait kikérve hozza meg ezt a döntést.

10. Megkezdhetem-e a szoptatást azonnal a szülés után?

Igen. Nincs arra utaló bizonyíték, hogy a vírus bekerül az anyatejbe és a szoptatás jól ismert előnyei meghaladják a vírus anyatejbe történő átterjedésének esetleges kockázatait.

Amennyiben szeretné elolvasni előző ismertetőnket a koronavírus és a terhesség kapcsolatáról, azt itt érheti el: https://babantul.hu/a-terhesseg-es-a-koronavirus-10-valasz-a-szakertotol/

A terhesség és a koronavírus: 10 válasz a szakértőtől

Prof. Dr. Takács Péter, PhD, szülész-nőgyógyász professzor, nőgyógyászati urológus.
Több mint két évtizede gyógyít, oktat és kutat az Egyesült Államokban. Korábban a University of Miami, jelenleg az Eastern Virginia Medical School uroginekológiai tanszékének vezetője. Nemzetközileg elismert orvos-kutató. A Debreceni Egyetem doktori iskolájának témavezető professzora.

Mindenekelőtt tisztáznunk kell, hogy egyenlőre nagyon kevés információ áll rendelkezésre a COVID-19 vírusnak a terhes nőre és magzatára való hatásáról. Egyenlőre világszinten is kevesebb mint 100 esetből tudtak következtetést levonni és ezek többsége Kínához köthető. A jelen tájékoztatóban közzétett információk azt a tudást tükrözik, amellyel 2020. március 31-én rendelkezünk a vírussal kapcsolatban.

1. Terhesség alatt veszélyes-e rám nézve, ha elkapom a COVID-19-et?

Jelenlegi ismereteink szerint a terhes nőkre valószínűleg nem veszélyesebb a koronavírus, mint más egészséges felnőttekre. A terhes nők túlnyomó többsége várhatóan csak enyhébb illetve közepes mértékű megfázást és / vagy influenza-szerű tüneteket észlel.

2. Melyik trimeszter a legveszélyesebb?

A szervezet tartalékai a harmadik trimeszterben vannak a legalacsonyabb szinten, ekkor a legsebezhetőbb az immunrendszer a fertőzésekkel szemben.

3. A magzatra nézve veszélyes-e, ha elkapom a COVID-19-et?

Ez elsősorban attól függ, hogy a kismama tünetei mennyire súlyosak. Jelenleg úgy tűnik, hogy a fertőzött kismama általában nem betegíti meg a magzatot. Eddig legalábbis csak egy ilyen esetet dokumentáltak Kínában, de ennek az esetnek a valódisága még vitatott.

4. A magzatra nézve melyik trimeszterben a legveszélyesebb?

Erre nézve jelenleg nincsenek megalapozott információk.

5. Mire figyeljek oda a védekezés szempontjából?

A legfontosabb dolog az, hogy kövesse a hivatalos útmutatásokat. Ez alapvetően az alábbiakat foglalja magában:

 • Mosson rendszeresen kezet.
 • Kerülje az érintkezést mindenkivel, akinek a koronavírusos tünetei vannak.
 • Ha lehetséges, kerülje a tömegközlekedés használatát.
 • Ha lehetséges, dolgozzon otthonról.
 • Kerülje el a nyilvános összejöveteleiket.
 • Kerülje a találkozásokat azokkal a barátokkal és családtagokkal, akikkel nem él egy háztartásban.
 • Kapcsolattartásra használja a telefont illetve az internet adta lehetőségeket. Ebbe beletartozik az orvossal történő kapcsolattartás is.

6. Érdemes-e speciális vitaminokat, ásványi anyagokat szedni?

Igen, mindenképpen. A hagyományos prenatális vitaminokon túl ajánlott a C-vitamin, valamint ásványi anyagok közül a cink bevitele. Ezek immunerősítő hatására vannak bizonyítékok.

7. Milyen dózisban érdemes szedni ezeket?

Az ajánlott maximális dózis terhesség alatt a C-vitamin esetében 85 mg, cink esetében 11 mg. A szülés után pedig érdemes még több cinket bevenni, akar 25 mg-ot is.

8. Karanténba kell-e menjek a terhesség alatt?

Erre vonatkozóan nincs külön szabályozás a terhes nőkre, a karantén szabályait más egészséges felnőttekhez hasonlóan kell betartani.

9. Ha elkapom a COVID-19 betegséget szedhetek-e bármilyen gyógyszert?

Más fertőzésekhez hasonlóan ez elsősorban a tünetek súlyosságától függ. Erre a kérdésre csak a kezelőorvosa fog tudni választ adni az adott szituáció függvényében.

10. Ha COVID-19 betegséget kapok terhesség alatt be kell-e mennem a kórházba vagy otthon maradhatok?

Ez egyrészt a tünetek súlyosságától, másrészt a koronavírus által kiemelt teher alatt lévő egészségügyi ellátórendszer aktuális állapotától függ. Erre a kérdésre csak a kezelőorvosa fog tudni választ adni az adott szituáció függvényében.

Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika kiemelt partnerünk

A Maternity-n kiemelten fontosnak tartják a szülés utáni regenerációt. Akár ott a klinikán is megvásárolható a termék.

” Szülészorvosként nagy örömömre szolgált, hogy megjelent a piacon ez az egyedülálló és hiánypótló szülés utáni étrendkiegészítő. Külön örülök annak, hogy klinikánk a készítmény mellé állt és a kismamáknak első kézből tudjuk ajánlani. Szívből javaslom minden kismamának!”

Dr. Vida Gábor
Szülész-nőgyógyász szakorvos
Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika

200 db BABÁNTÚL készítményt adományoztunk a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának

A 2019-es év a BABÁNTÚL program jelentős nemzetközi kutatási sikerét hozta. Ennek apropóján a Fempharma Kft. felajánlott a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának 200 db BABÁNTÚL készítményt, mellyel a Klinikán született babák és anyukájuk egészségét kívánják még inkább elősegíteni. A nagy értékű adományt Prof. Dr. Ács Nándor klinika igazgató vette át.

Terhes vitaminok szülés előtt és után

A megfelelő táplálkozás biztosítása a terhesség ideje alatt és a szülés után – mind az anya, mind a születendő csecsemő egészségének szempontjából is – kiemelten fontos. A megfelelő tápanyagok hiánya fejlődési rendellenességeket, szellemi visszamaradottságot és koraszülést is eredményezhet.

Melyek azok a tápanyagok és vitaminok amelyekre kiemelten szükségünk van?

Folsav: A folsavra a szervezet minden sejtjének szüksége van az egészséges növekedéshez és fejlődéshez. Segít megelőzni az agyhoz és a gerinchez kapcsolódó születési rendellenességeket.

D Vitamin: Szerepet játszik a csontok egészségében, de általánosan is az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében.

Kalcium: A kalcium támogatja a magzati csontfejlődést és egyben védi az anyát a szülés közbeni csontvesztéstől. Ezen kívül támogatja a keringési rendszer és az idegrendszer működését.

Vas: A vasszükséglet megnövekszik a terhesség ideje alatt. A vas szükséges a magzat és a placenta növekedéséhez, valamint a vörösvérsejtek oxigénszállításának növekvő igényének kielégítéséhez. A vas hiánya a terhesség alatti vérszegénység elsődleges oka..

Jód: A jód szükséges az anyai pajzsmirigy hormon termeléséhez,ami elengedhetetlen az egészséges magzati agy támogatása szempontjából. A jódhiány visszafordíthatatlan agykárosodáshoz, vetéléshez, és születési rendellenességekhez vezethet.

Milyen formában érdemes magunkhoz venni ezeket a tápanyagokat és vitaminokat?

Ennek a kérdésnek a helyes megválaszolása nem is olyan könnyű. A terhes vitaminok erőteljes marketing üzenetei nagy hatással vannak a legtöbb nőre, aki a legjobbat szeretné nyújtani magzatának. De valójában mennyire van szükség a komplex multivitamin tablettákhoz hasonló terhes vitaminokra?

Abban minden szakember egyetért, hogy a kiegyensúlyozott és változatos étrend a legfontosabb a várandós nő és a magzat egészsége szempontjából. A legfrissebb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a legtöbb terhes vitamin nincs hatással a születési rendellenességek kockázataira. A folsavon és (különösen télen) a D-vitaminon kívül egy egészséges terhes nő minden szükségletét fedezi a megfelelő táplálkozás.

Ez nem azt jelenti, hogy a terhes vitaminok mindenki számára feleslegesek. Aki valamilyen okból nem tud vagy nem képes egészségesen étkezni – ennek a forrása lehet a megszokás, a terhességgel járó étvágytalanság vagy a rosszullétek – az a terhes vitaminok segítségével részben pótolhatja a fellépő hiányosságokat.

Mi a helyzet a szülés után?

A szoptatás ideje alatt a táplálkozási követelmények hasonlóak a terhességhez, a szakemberek leggyakrabban azt javasolják, hogy kövessék a terhesség alatt megszokott kiegyensúlyozott étrendet. A szoptatós nők kalóriaszükséglete ugyanakkor 200 kalóriával megnövekszik a terhesség időszakhoz képest és fontos, hogy ez a többlet tápláló ételekből származzon. A terhes vitaminok hasonló szerepet töltenek be, mint a szülés előtt.

A nőgyógyászok figyelme az elmúlt években egyre inkább egy korábban nem túl hangsúlyos terület, a szülés közben sérült izmok regenerációja felé fordult. Ezek a sérülések nem fenyegetik a gyermek egészségét, de az anyáét annál inkább.

A BABÁNTÚL étrend-kiegészítő olyan egyedülálló alkotóelemeket tartalmaz, melyek segíthetik a kismedence, a hüvely és a hasfal izomzatának felépülését és rugalmasságának visszaállítását. Olyan szabadalmaztatott kombinációban tartalmazza a vitaminokat, ásványi anyagokat, telítetlen zsírsavakat és aminosavat, amely segítheti a szülés utáni kimerült szervezet visszaerősítését és egyidejűleg támogathatja a szoptatós kismama vitamin igényét is. A BABÁNTÚL megvásárlásárlásához kattintson ide.

Kismedencei izmok regenerációja

A TV2 Magellán c. műsorában Dr. Takács Péter beszél a szülés folyamán fellépő izomsérülésekről, valamint arról, hogy a baba születése után mit tehetünk mi magunk az izmok minél gyorsabb és teljesebb regenerációja érdekében.