fbpx
Slider

Orvos válaszol

A szülés és a koronavírus: 10 válasz a szakértőtől

Dr. Kozma Bence, PhD, szülész-nőgyógyász.
A Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Intézetének kinevezett osztályvezető adjunktusa és az uroginekológiai szakrendelés vezető orvosa. 2019-ben szerzett PhD fokozatot.

Mindenekelőtt tisztáznunk kell, hogy egyenlőre nagyon kevés információ áll rendelkezésre a COVID-19 vírusnak a terhes nőre és magzatára való hatásáról. Egyenlőre világszinten is kevesebb mint 100 esetből tudtak következtetést levonni és ezek többsége Kínához köthető. A jelen tájékoztatóban közzétett információk azt a tudást tükrözik, amellyel 2020. március 31-én rendelkezünk a vírussal kapcsolatban.

A jelenlegi vírushelyzet hatással lehet a terhesgondozásra, a szülésre és a szülést követő kórházi tartózkodásra. Ebben a helyzetben az egészségügyi ellátásnak alapvetően két feladatot kell megoldania:

  1. Meg kell akadályozni, hogy az egészséges nők a folyamat során megfertőződjenek
  2. Biztosítani kell a biztonságos gondozást a feltételezett vagy tényleges vírusfertőzött terhes nők számára.

A kérdések és válaszok ehhez kapcsolódóan két csoportba sorolhatóak: az első három kérdés a feltételezett egészséges terhes nők, míg a maradék hét kérdés a feltételezett vagy tényleges vírusfertőzött terhes nők számára releváns.

Amennyiben Ön feltételezhetően nem vírusfertőzött

1. Mit kell tennem ebben a helyzetben?

Folyamatosan tájékozódjon az aktuális helyzetről és intézkedésekről. Tartsa be az elrendelt korlátozásokat saját maga és mások védelme érdekében. Szorítsa minimálisra a nyilvános helyeken történő tartózkodást  Tartsa be a normál higiéniai rendszabályokat, ami influenza-szezonban egyébként is javasolt. Ide tartozik például a gyakori és alapos szappanos kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítés. Tömegközlekedési eszközön történő utazáskor kerülje arca, szája, orra és szemei érintését.

2. Ugyanúgy járnom kell e a terhességi vizsgálatokra, mint eddig?

Igen. Nagyon fontos, hogy amennyiben egészséges, részesüljön a megfelelő terhesgondzásban, hiszen csak ezek során lehet kiszűrni a potenciális problémákat. Ha valamilyen okból nem tud részt megjelenni az egyeztetett időpontokban, akkor ezt jelezze a terhesgondozást végző egészségügyi személyzet felé. A helyzetet bonyolíthatja az egészségügyi intézmények jelenlegi leterheltsége, ez esetenként több rugalmasságot igényelhet az Ön részéről, de semmi sem veszélyeztetheti az Ön ellátásának biztonságát.

3. A szülés és a kórházi tartózkodás menetét hogyan befolyásolja a vírushelyzet?

A járványhelyzet az egészségügyi ellátás legtöbb területét érinti. Ezzel együtt a kórházak és a szakrendelők mindent megtesznek annak érdekében a szükséges szolgáltatásokat biztonságos módon nyújtsák a terhes nőknek. Jelenleg Magyarországon a szülések és az utógondozás a megszokott helyeken és feltételekkel folynak.

Amennyiben Ön feltételezett vagy tényleges vírusfertőzött

4. Mit kell tennem ha feltételezett vagy tényleges vírusfertőzött vagyok?

Vegye fel a kapcsolatot a terhesgondozást végző egészségügyi személyzettel és tájékoztassa őket a helyzetről. Ha nincsenek tünetei vagy csak enyhe tünetei vannak, akkor várhatóan az otthoni karantént javasolják. Amennyiben súlyosabb tünetei vannak, akkor kórházi kezelésre is szorulhat.

5. Továbbra is részt vehetek a terhesgondozási vizsgálatokon ha otthoni karanténban vagyok?

Vegye fel a kapcsolatot a terhesgondozást végző egészségügyi személyzettel, hogy tájékoztassa őket a helyzetről és tanácsot kérjen a rutinvizsgálatokkal kapcsolatban.

Valószínű, hogy ebben az esetben a rutinvizsgálatok halasztásra kerülnek a karantén idejének végéig. Ha orvosa azt tanácsolja, hogy a vizsgálat nem várhat, akkor egyedileg megbeszélik Önnel a részleteket. Ebben az esetben előfordulhat, hogy más időpontban vagy más intézményben vegyen részt a vizsgálaton.

6. Megfertőzhetem a koronavírussal a csecsemőt szülés előtt?

Mivel ez egy új vírus, korlátozott mennyiségű hiteles információ áll rendelkezésre a koronavírus-fertőzött és szülésen átesett nőkkel kapcsolatban. Néhány csecsemőt már diagnosztizáltak koronavírussal, de nem egyértelmű, hogy ezekben az esetekben a fertőzés a születés előtt vagy azt követően történt-e.

7. Szüléskor veszélyes-e rám nézve ha vírusfertőzött vagyok?

Igen, a szülés és a betegség együttes hatása még nagyobb megterhelést jelent a szervezetnek. Ez főleg súlyos tünetek esetében igaz. A konkrét teendőkről a szülést vezető orvos hoz döntéseket.

8. Befolyásolja a szülés módját ha feltételezett vagy tényleges vírusfertőzött vagyok?

Jelenleg nincs olyan bizonyíték, amely arra utalna, hogy a hüvelyi szülés vagy a császármetszés a biztonságosabb fertőzött anya esetében. Amennyiben súlyos tünetei és főleg légzési nehézségei is vannak, a gyorsabb lefolyású császármetszéses szülés biztonságosabb lehet.

9. Együtt maradhatok -e a kisbabámmal ha feltételezett vagy tényleges vírusfertőzött vagyok?

Igen, ez az Ön döntése (amennyiben a csecsemő jól van, és nem igényel külön ápolást).  Néhány országban a ténylegesen vírusfertőzött anyáknak azt tanácsolják, hogy 14 napig ne érintkezzen a csecsemővel. Ennek azonban negatív hatása lehet a baba táplálkozására és a kötődés kialakulására. A legjobb megoldás, ha közvetlen családtagjai bevonásával és orvosai tanácsait kikérve hozza meg ezt a döntést.

10. Megkezdhetem-e a szoptatást azonnal a szülés után?

Igen. Nincs arra utaló bizonyíték, hogy a vírus bekerül az anyatejbe és a szoptatás jól ismert előnyei meghaladják a vírus anyatejbe történő átterjedésének esetleges kockázatait.

Amennyiben szeretné elolvasni előző ismertetőnket a koronavírus és a terhesség kapcsolatáról, azt itt érheti el: https://babantul.hu/a-terhesseg-es-a-koronavirus-10-valasz-a-szakertotol/

A terhesség és a koronavírus: 10 válasz a szakértőtől

Prof. Dr. Takács Péter, PhD, szülész-nőgyógyász professzor, nőgyógyászati urológus.
Több mint két évtizede gyógyít, oktat és kutat az Egyesült Államokban. Korábban a University of Miami, jelenleg az Eastern Virginia Medical School uroginekológiai tanszékének vezetője. Nemzetközileg elismert orvos-kutató. A Debreceni Egyetem doktori iskolájának témavezető professzora.

Mindenekelőtt tisztáznunk kell, hogy egyenlőre nagyon kevés információ áll rendelkezésre a COVID-19 vírusnak a terhes nőre és magzatára való hatásáról. Egyenlőre világszinten is kevesebb mint 100 esetből tudtak következtetést levonni és ezek többsége Kínához köthető. A jelen tájékoztatóban közzétett információk azt a tudást tükrözik, amellyel 2020. március 31-én rendelkezünk a vírussal kapcsolatban.

1. Terhesség alatt veszélyes-e rám nézve, ha elkapom a COVID-19-et?

Jelenlegi ismereteink szerint a terhes nőkre valószínűleg nem veszélyesebb a koronavírus, mint más egészséges felnőttekre. A terhes nők túlnyomó többsége várhatóan csak enyhébb illetve közepes mértékű megfázást és / vagy influenza-szerű tüneteket észlel.

2. Melyik trimeszter a legveszélyesebb?

A szervezet tartalékai a harmadik trimeszterben vannak a legalacsonyabb szinten, ekkor a legsebezhetőbb az immunrendszer a fertőzésekkel szemben.

3. A magzatra nézve veszélyes-e, ha elkapom a COVID-19-et?

Ez elsősorban attól függ, hogy a kismama tünetei mennyire súlyosak. Jelenleg úgy tűnik, hogy a fertőzött kismama általában nem betegíti meg a magzatot. Eddig legalábbis csak egy ilyen esetet dokumentáltak Kínában, de ennek az esetnek a valódisága még vitatott.

4. A magzatra nézve melyik trimeszterben a legveszélyesebb?

Erre nézve jelenleg nincsenek megalapozott információk.

5. Mire figyeljek oda a védekezés szempontjából?

A legfontosabb dolog az, hogy kövesse a hivatalos útmutatásokat. Ez alapvetően az alábbiakat foglalja magában:

  • Mosson rendszeresen kezet.
  • Kerülje az érintkezést mindenkivel, akinek a koronavírusos tünetei vannak.
  • Ha lehetséges, kerülje a tömegközlekedés használatát.
  • Ha lehetséges, dolgozzon otthonról.
  • Kerülje el a nyilvános összejöveteleiket.
  • Kerülje a találkozásokat azokkal a barátokkal és családtagokkal, akikkel nem él egy háztartásban.
  • Kapcsolattartásra használja a telefont illetve az internet adta lehetőségeket. Ebbe beletartozik az orvossal történő kapcsolattartás is.

6. Érdemes-e speciális vitaminokat, ásványi anyagokat szedni?

Igen, mindenképpen. A hagyományos prenatális vitaminokon túl ajánlott a C-vitamin, valamint ásványi anyagok közül a cink bevitele. Ezek immunerősítő hatására vannak bizonyítékok.

7. Milyen dózisban érdemes szedni ezeket?

Az ajánlott maximális dózis terhesség alatt a C-vitamin esetében 85 mg, cink esetében 11 mg. A szülés után pedig érdemes még több cinket bevenni, akar 25 mg-ot is.

8. Karanténba kell-e menjek a terhesség alatt?

Erre vonatkozóan nincs külön szabályozás a terhes nőkre, a karantén szabályait más egészséges felnőttekhez hasonlóan kell betartani.

9. Ha elkapom a COVID-19 betegséget szedhetek-e bármilyen gyógyszert?

Más fertőzésekhez hasonlóan ez elsősorban a tünetek súlyosságától függ. Erre a kérdésre csak a kezelőorvosa fog tudni választ adni az adott szituáció függvényében.

10. Ha COVID-19 betegséget kapok terhesség alatt be kell-e mennem a kórházba vagy otthon maradhatok?

Ez egyrészt a tünetek súlyosságától, másrészt a koronavírus által kiemelt teher alatt lévő egészségügyi ellátórendszer aktuális állapotától függ. Erre a kérdésre csak a kezelőorvosa fog tudni választ adni az adott szituáció függvényében.

Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika kiemelt partnerünk

A Maternity-n kiemelten fontosnak tartják a szülés utáni regenerációt. Akár ott a klinikán is megvásárolható a termék.

” Szülészorvosként nagy örömömre szolgált, hogy megjelent a piacon ez az egyedülálló és hiánypótló szülés utáni étrendkiegészítő. Külön örülök annak, hogy klinikánk a készítmény mellé állt és a kismamáknak első kézből tudjuk ajánlani. Szívből javaslom minden kismamának!”

Dr. Vida Gábor
Szülész-nőgyógyász szakorvos
Maternity Szülészeti és Nőgyógyászati Magánklinika

200 db BABÁNTÚL készítményt adományoztunk a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának

A 2019-es év a BABÁNTÚL program jelentős nemzetközi kutatási sikerét hozta. Ennek apropóján a Fempharma Kft. felajánlott a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának 200 db BABÁNTÚL készítményt, mellyel a Klinikán született babák és anyukájuk egészségét kívánják még inkább elősegíteni. A nagy értékű adományt Prof. Dr. Ács Nándor klinika igazgató vette át.

Terhes vitaminok szülés előtt és után

A megfelelő táplálkozás biztosítása a terhesség ideje alatt és a szülés után – mind az anya, mind a születendő csecsemő egészségének szempontjából is – kiemelten fontos. A megfelelő tápanyagok hiánya fejlődési rendellenességeket, szellemi visszamaradottságot és koraszülést is eredményezhet.

Melyek azok a tápanyagok és vitaminok amelyekre kiemelten szükségünk van?

Folsav: A folsavra a szervezet minden sejtjének szüksége van az egészséges növekedéshez és fejlődéshez. Segít megelőzni az agyhoz és a gerinchez kapcsolódó születési rendellenességeket.

D Vitamin: Szerepet játszik a csontok egészségében, de általánosan is az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében.

Kalcium: A kalcium támogatja a magzati csontfejlődést és egyben védi az anyát a szülés közbeni csontvesztéstől. Ezen kívül támogatja a keringési rendszer és az idegrendszer működését.

Vas: A vasszükséglet megnövekszik a terhesség ideje alatt. A vas szükséges a magzat és a placenta növekedéséhez, valamint a vörösvérsejtek oxigénszállításának növekvő igényének kielégítéséhez. A vas hiánya a terhesség alatti vérszegénység elsődleges oka..

Jód: A jód szükséges az anyai pajzsmirigy hormon termeléséhez,ami elengedhetetlen az egészséges magzati agy támogatása szempontjából. A jódhiány visszafordíthatatlan agykárosodáshoz, vetéléshez, és születési rendellenességekhez vezethet.

Milyen formában érdemes magunkhoz venni ezeket a tápanyagokat és vitaminokat?

Ennek a kérdésnek a helyes megválaszolása nem is olyan könnyű. A terhes vitaminok erőteljes marketing üzenetei nagy hatással vannak a legtöbb nőre, aki a legjobbat szeretné nyújtani magzatának. De valójában mennyire van szükség a komplex multivitamin tablettákhoz hasonló terhes vitaminokra?

Abban minden szakember egyetért, hogy a kiegyensúlyozott és változatos étrend a legfontosabb a várandós nő és a magzat egészsége szempontjából. A legfrissebb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a legtöbb terhes vitamin nincs hatással a születési rendellenességek kockázataira. A folsavon és (különösen télen) a D-vitaminon kívül egy egészséges terhes nő minden szükségletét fedezi a megfelelő táplálkozás.

Ez nem azt jelenti, hogy a terhes vitaminok mindenki számára feleslegesek. Aki valamilyen okból nem tud vagy nem képes egészségesen étkezni – ennek a forrása lehet a megszokás, a terhességgel járó étvágytalanság vagy a rosszullétek – az a terhes vitaminok segítségével részben pótolhatja a fellépő hiányosságokat.

Mi a helyzet a szülés után?

A szoptatás ideje alatt a táplálkozási követelmények hasonlóak a terhességhez, a szakemberek leggyakrabban azt javasolják, hogy kövessék a terhesség alatt megszokott kiegyensúlyozott étrendet. A szoptatós nők kalóriaszükséglete ugyanakkor 200 kalóriával megnövekszik a terhesség időszakhoz képest és fontos, hogy ez a többlet tápláló ételekből származzon. A terhes vitaminok hasonló szerepet töltenek be, mint a szülés előtt.

A nőgyógyászok figyelme az elmúlt években egyre inkább egy korábban nem túl hangsúlyos terület, a szülés közben sérült izmok regenerációja felé fordult. Ezek a sérülések nem fenyegetik a gyermek egészségét, de az anyáét annál inkább.

A BABÁNTÚL étrend-kiegészítő olyan egyedülálló alkotóelemeket tartalmaz, melyek segíthetik a kismedence, a hüvely és a hasfal izomzatának felépülését és rugalmasságának visszaállítását. Olyan szabadalmaztatott kombinációban tartalmazza a vitaminokat, ásványi anyagokat, telítetlen zsírsavakat és aminosavat, amely segítheti a szülés utáni kimerült szervezet visszaerősítését és egyidejűleg támogathatja a szoptatós kismama vitamin igényét is. A BABÁNTÚL megvásárlásárlásához kattintson ide.

Kismedencei izmok regenerációja

A TV2 Magellán c. műsorában Dr. Takács Péter beszél a szülés folyamán fellépő izomsérülésekről, valamint arról, hogy a baba születése után mit tehetünk mi magunk az izmok minél gyorsabb és teljesebb regenerációja érdekében.