fbpx
Slider

A terhesség és a szülés óriási megterhelés a női szervezet számára

A tágulás folyamatában a teljes kismedencei izomzatot érintő izomsérülések is kialakulhatnak, amelyeknek az esélye fennáll, nem csak természetes szülés, hanem császármetszés során is. A terhesség és a szülés a nők egyharmadánál okoz valamilyen problémát a medencefenék izmaiban. Ez a probléma jelentkezhet a medencefenék megereszkedésében, a medence izmainak gyengülésében, ami vizelet vagy széklet inkontinenciához, vagy akár a medenceszervek süllyedéséhez, prolapszushoz vezethet.

Az életkor előrehaladtával és a szülések számával a rendellenességek valószínüsége is nő. Az ábrákon ezt mutatjuk be.

Nygaard et al. Prevalence of symptomatic pelvic floor disorders in US women. JAMA. 2008 Sep 17;300(11):1311-6

Dietz HP1, Simpson JM. Does delayed child-bearing increase the risk of levator injury in labour? Aust N Z J Obstet Gynaecol. 2007 Dec;47(6):491-5.

 

Éppen ezért kiemelten fontos a kismedence szülés utáni regenerálódása

Szükséges, hogy a kismedence izomzata minél jobban/gyorsabban felépüljön, így javulhatnak az izomsérülés miatt kialakult kellemetlen tünetek. A regeneráció a szülést követő 12 hónapon keresztül folytatódik. A hatékony gyógyulás érdekében célszerű a regenerációs folyamat támogatását már közvetlenül a szülés után elkezdeni. Ehhez a szokásos terhes vitaminok sajnos nem nyújtanak megfelelő segítséget.

A BABÁNTÚL összetevőinek klinikai hatásai

Cink

A humán vaginális simaizom sejttenyészet esetében a 20 microM szöveti cink szint kedvezően hat az izomzat által termelt extracelluláris komponensek termelésére, így nő a kollagén és elasztin termelés, és a simaizomzat mennyisége.1
Emberekben a cink szint szignifikánsan alacsonyabb sérvben szenvedő betegeknél. A sérvek kialakulásában hasonló kockázati tényezők vesznek részt, mint a prolapszusok kialakulásában.2
A normális cink felső határánál alacsonyabb, de még nem cink hiányos állapotban is megnő a peripartum és postpartum komplikációk esélye.3, 4, 5
A hüvelyi szülésen átesett nők vérplazmájának jelentősen csökkent a cink szintje a császármetszésen átesett nők cink szintjéhez viszonyítva. Ennek valószínűsíthető oka a vázizomzat és a méhizomzat szülés közbeni nagyfokú igénybevétele. A plazma átlagosnál alacsonyabb cink szintje összeköthető volt a szülést megelőző, illetve vajúdás alatti és szülés közben jelentkező komplikációkkal.6, 7

Kapcsolódó publikációk

1 Takacs P, Zhang Y, Candiotti K, Jaramillo S, Medina CA. Effects of PPAR-delta agonist and zinc on vaginal smooth muscle cells collagen and tropoelastin production. Int Urogynecol J. 2012;23(12):1775-1779.
2 Ozdemir S, Ozis ES, Gulpinar K, et al. The value of copper and zinc levels in hernia formation. Eur J Clin Invest 2011;41(3):285Y290
3 Schulpis KH, Karakonstantakis T, Vlachos GD, et al. Maternal-neonatal magnesium and zinc serum concentrations after vaginal delivery. Scand J Clin Lab Invest. 2010;70(7):465-469.
4 Lazebnik N, Kuhnert BR, Kuhnert PM, Thompson KL. Zinc status, pregnancy complications, and labor abnormalities. Am J Obstet Gynecol. 1988;158(1):161-166.
5 Caulfield LE, Zavaleta N, Shankar AH, Merialdi M. Potential contribution of maternal zinc supplementation during pregnancy to maternal and child survival. Am J Clin Nutr. 1998;68(2 Suppl):499S-508S.
6 Kleopatra H. Schulpis et al. Maternal-neonatal magnesium and zinc serum concentrations after vaginal delivery. Scandinavian Journal of Clinical & Laboratory Investigation, 2010; 70: 465–469.
7 N. Lazebnik et al. Zinc status, pregnancy complications and labor abnormalities. Am J Obstet Gynecol. 1988 Jan;158(1):161-6.

Omega-3 zsírsavak

Állatkísérletekből ismert, hogy az omega-3 zsírsavak stimulálják a protein anabolikus folyamatokat.1
Az étrenddel bevitt omega-3 zsírsav kiegészítés növeli az izmokban az anabolikus jelátviteli aktivitást, ezáltal stimulálja az izmokban a protein szintézist.2
Az omega-3 zsírsav jótékony hatása a terhességben közismert, ezentúl állatokban is igazolt a növekedésre kifejtett jótékony hatása. Embereken végzett kísérletekben igazolták, hogy az omega-3 zsírsav képes az izomfehérjék termelésének fokozására, ezáltal az izomzat erősségének fokozására.3, 4, 5

Kapcsolódó publikációk

1 Poult Sci. 2017 Sep 1;96(9):3176-3187. doi: 10.3382/ps/pex147. Omega-3 polyunsaturated fatty acids provided during embryonic development improve the growth performance and welfare of Muscovy ducks (Cairina moschata). Baéza E1, Chartrin P1, Bordeau T1, Lessire M1, Thoby JM2, Gigaud V2, Blanchet M3, Alinier A3, Leterrier C4.
2 Smith GI, Atherton P, Reeds DN, et al. Dietary omega-3 fatty acid supplementation increases the rate of muscle protein synthesis in older adults: a randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2011;93(2):402-412.
3 Smith GI, Julliand S, Reeds DN, Sinacore DR, Klein S, Mittendorfer B. Fish oil-derived n-3 PUFA therapy increases muscle mass and function in healthy older adults. Am J Clin Nutr. 2015;102(1):115-122.
4 Gingras AA, White PJ, Chouinard PY, et al. Long-chain omega-3 fatty acids regulate bovine whole-body protein metabolism by promoting muscle insulin signalling to the Akt-mTOR-S6K1 pathway and insulin sensitivity. J Physiol. 2007;579(Pt 1):269-284.
5 Di Girolamo FG, Situlin R, Mazzucco S, Valentini R, Toigo G, Biolo G. Omega-3 fatty acids and protein metabolism: enhancement of anabolic interventions for sarcopenia. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2014;17(2):145-150.

Leucin

Több kutatás igazolta a leucin jótékony szerepét az izom protein szintézis fokozásában.1, 2
A leucin étrend kiegészítés az ellenállással végzett tréninggel kombinálva mérsékelten, de nagyobb mértékű változásokat mutatott az izometrikus lábizomzat erőben a csak fizikai tréninget végző csoporthoz képest.3

Kapcsolódó publikációk

1 Rowlands DS, Nelson AR, Phillips SM, et al. Protein-leucine fed dose effects on muscle protein synthesis after endurance exercise. Med Sci Sports Exerc. 2015;47(3):547-555.
2 Luiking YC, Deutz NE, Memelink RG, Verlaan S, Wolfe RR. Postprandial muscle protein synthesis is higher after a high whey protein, leucine-enriched supplement than after a dairy-like product in healthy older people: a randomized controlled trial. Nutr J. 2014;13:9.
3 Trabal J, Forga M, Leyes P, et al. Effects of free leucine supplementation and resistance training on muscle strength and functional status in older adults: a randomized controlled trial. Clin Interv Aging. 2015;10:713-723.

A BABÁNTÚL klinikai vizsgálata

A BABÁNTÚL terápiás hatásainak vizsgálata érdekében egy hét hónapos klinikai vizsgálatot végeztek 2018-ban a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján. A vizsgálatban részt vevő kismamák közvetlenül a szülést követően vitamin készítményt kaptak. A terápiás csoport a Babántúlt szedte 6 héten át, míg a kontroll csoport egy általános kismama vitamint kapott.

Nőgyógyász orvosok vizsgálták a kismedencei izmok regenerációját 6 héttel a szülés után, melynek során mérték a hüvelyi szorítóerőt, az izomsérülések mértékét, a vér cink szintjét és a hüvelyfal sérülését.
A gyenge medencefenéki izomerő esélye 52%-kal csökkent a Babántúlt használó csoportban a kontroll csoporthoz képest, 6 héttel a szülés után.

Ha szeretne többet megtudni a klinikai kutatásról, töltse le összefoglalónkat.

Mozgással a hatékony regenerációért!

Az ásványi anyag és vitamin pótlás mellett a szülés utáni regeneráció hatékonyságát nagyban növelhetjük megfelelő mozgásprogram végzésével. Sokan követik el azt a hibát, hogy korábbi sporttevékenységeikhez térnek vissza a szülést követően és ezekkel akarnak újra formába lendülni.

A szülés utáni testi változások speciális mozgást igényelnek, melynek alapja a medencefenék-, a has- és a hát- izmok megerősítése, a helyes testtartás elsajátítása. Az Anyaszületett Komplex Regenerációs Program szakértők által összeállított gyakorlatai mindezt figyelembe véve hatékonyan és biztonságosan segítik az édesanyákat, hogy derék és hátfájás nélkül, vizelet visszatartási problémákat megszüntetve, újból jól érezzék magukat anyatestükben.

A 8 hetes program segíti a szétnyílt hasizom záródását, a gátizom megerősödését, a hát és derékpanaszok enyhülését. A túl korán kezdett, nem megfelelő mozgás kifejezetten árthat, a meglévő panaszok súlyosbodhatnak, illetve újak alakulhatnak ki. A program részleteiről a www.anyaszuletett.hu oldalon tájékozódhat.