fbpx

Single Blog Title

This is a single blog caption

Szülés utáni vizelet inkontinencia

Bevezetés

Definíció szerint a vizelet inkontinencia akarattól függetlenül jelentkező, húgycsövön keresztül történő vizeletvesztés. Az enyhe (néhány csepp vizelet távozása tüsszentés vagy nevetés esetén) és a súlyos (a vizelési inger fellépését másodperceken belül követi az vizelet távozása) inkontinencia között széles skálán mozog a probléma súlyossága. Szülés után egyébként nem csak vizelet-, hanem széklet- és széltartási nehézségek is jelentkezhetnek.

Mi okozza?

A medencefenék izmai tartják a méhet, és segítenek a hólyag és a bél szabályozásában. A baba növekvő súlya a terhesség során gyengítheti ezeket az izmokat. Még komolyabb sérülés következhet be a szülés folyamán. A húgycső nem mindig zárul tökéletesen, mikor a medencefenék izmai gyengék vagy sérültek. Az is előfordul, hogy a húgycső zárását végző izom károsodik.

Az inkontinencia kialakulását ezen kívül több folyamat/tényező is elősegíti:

 • várandósság előtt is meglévő inkontinencia
 • 10 kg-nál nagyobb súlygyarapodás a terhesség során
 • a talajjal való ütközéssel járó sportok a várandósság előtt (röplabda, kosárlabda, futás, tenisz stb. nagy intenzitással, hosszú ideig)
 • a köhögéssel járó krónikus betegségek (asztma, allergia)
 • székrekedés
 • kötőszöveti gyengeségre utaló jelek (aranyér, visszér, narancsbőr, laza ízületek)

Betegségteher

Az inkontinencia nagyjából minden második nőnél jelentkezik szülés után. Három hónappal a szülés után a nőknek még mindig a harmada számolt be inkontinenciáról. Ez az arány azután továbbra is folyamatosan csökken. Ha nincs szakadás vagy közvetlen sérülés a medencefenéken, három hónap múlva már nem kellene hogy probléma legyen a vizelettartással.

Az inkontinencia továbbra is tabutémának számít, a nők több mint fele senkivel sem beszél a problémáról és ebbe még a kezelőorvos is beletartozik.

Miért probléma?

A szülés utáni inkontinencia szinte normális – de csak bizonyos ideig! Amennyiben három hónapnál tovább fennmarad, az azt jelzi, hogy az érintett izmok gyógyulása nem volt megfelelő. Ez pedig leginkább nem azért baj, mert a probléma még további hónapokig fennállhat, hanem ebben az esetben a menopauza után az ötvenes életévekben sokkal nagyobb arányban jelentkezik újra az inkontinencia. Elsősorban ezt kell megelőzni a kismedencei izmok minél gyorsabb és minél teljesebb regenerációjával.

Diagnózis

A vizelet-inkontinencia tünetei sokfélék lehetnek, leggyakrabban ezek jellemzik:

 • köhögés, tüsszentés, nevetés, ugrálás, helyzetváltoztatás, szexuális együttlét során bekövetkező vizeletvesztés
 • gyakori vizelési inger, gyakori kis mennyiségű vizeletürítés (napi 5-6 alkalom normális)
 • hólyagürítési nehézség
 • vizelet indításának és leállításának a nehézsége
 • éjszaka többször fel kell kelni vizeletet üríteni (egy alkalom normális)

A széklet- és széltartási nehézség jelei:

 • székletkiürítési nehézség, székrekedés, a gát környékének kiboltosulása a székletürítés során
 • széklettartási zavar
 • fehérneműn székletszennyezés látható alapos mosakodás ellenére
 • széltartási probléma

Kezelés

Az inkontinencia kezelési módja az inkontinencia típusától, annak súlyosságától és az inkontinenciát kiváltó alapvető problémától függ. A szülés utáni inkontinencia kezelése – ha szükséges – általában kimerül a konzervatív kezelési módokban. Ezek nem járnak semmilyen beavatkozással vagy gyógyszerszedéssel. A konzervatív kezelési módok közé tartoznak az életmódbeli változások, a kismedencei izom edzése (gátizomtorna gyakorlatok) és a húgyhólyag-tréning. A BABÁNTÚL® szülés utáni étrendkiegészítő olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek támogatják a kismedencei izmok erősödését és ezzel az inkontinencia kiváltó okának megszüntetését. A készítménnyel folytatott klinikai vizsgálat azt mutatta, hogy a BABÁNTÚL® -t szedő kismamáknál 52%-kal nőtt a hüvelyi szorítóerő, a placebó készítményt szedő kismamákhoz képest.

Abban a ritka esetben, mikor a konzervatív kezelési módok nem vezetnek eredményre, az alábbi módszerek használatosak az inkontinencia kezelésére:

 • Elektromos stimuláció – Ezen kezelések használata minimálisan invazív, jól tolerálható és alacsony kockázatú eljárás, amelynek nincsenek mellékhatásai és kevés ellenjavallattal rendelkezik.
 • Gyógyszeres kezelés – Az inkontinencia kezelésére számos gyógyszer alkalmazható. A gyógyszeres kezelésre leginkább reagáló inkontinencia típusok a stressz- és a késztetéses inkontinencia.
 • Sebészeti beavatkozás – Ez a leginkább invazívabb és ezért más terápiákkal összehasonlítva nagyobb a komplikációk veszélye. Ezzel együtt a megfelelő műtét hosszú távú megoldást is kínálhat súlyos vagy tartós esetekben.